Fiep Westendorp werd in 1916 geboren in Zaltbommel. Ze tekende al van jongs af aan. Ze ging naar de Koninklijke School voor Kunst, Ambacht en Techniek in Den Bosch en daarna naar de Kunstacademie in Rotterdam. Tekenen vond ze het fijnste dat er was.

 

Vanaf 1952 illustreerde ze de verhaaltjes die Annie M.G. Schmidt schreef over Jip en Janneke voor Het Parool. Met Annie zou Fiep in de jaren daarna nog vaak zeer succesvol samenwerken. Samen maakten zij o.a. Pluk van de Petteflet, Floddertje en Otje.

 

In 1958 begon een andere bijzondere samenwerking, die met Mies Bouhuys. Voor de Kinderpagina van Het Parool schreven en tekenden Mies en Fiep tien jaar lang iedere week een avontuur over de twee katten Pim en Pom.

 

Fiep Westendorp stond zelf niet graag in de belangstelling, maar vond het wel fijn als ze waardering kreeg voor haar werk. In 1997 ontving zij het Oeuvre Penseel, een prijs die speciaal voor haar in het leven werd geroepen door de Stichting CPNB. Intussen zijn er bijna geen volwassenen en kinderen in Nederland meer die haar tekeningen niet kennen en bewonderen.

 

Fiep Westendorp overleed in 2004. Ze liet haar erfenis na aan de Fiep Westendorp Foundation en wees Gioia Smid aan als conservator van haar werk. Gioia zorgde ervoor dat alle (ruim achtduizend) tekeningen werden gearchiveerd en gedigitaliseerd. De tekeningen zijn sindsdien regelmatig te zien geweest tijdens tentoonstellingen in musea in binnen- en buitenland.

 

Tijdens haar carrière heeft Fiep Westendorp zo veel getekend dat er nog altijd genoeg materiaal is voor nieuwe boeken en andere producten. Voorbeelden van recent uitgebrachte boeken zijn Van lente tot zomer (Gouden Boekje), Pim en Pom – Luistervriendjes (boek en CD) en de serie kartonboekjes (1,2,3 met Fiep, ABC met Fiep, De dieren van Fiep en Fiep op wielen). Ook heeft Fiep een eigen glossy voor kleuters, Fiep! die natuurlijk vol staat met prachtige tekeningen, spelletjes, knutsels en verhaaltjes.

 

Sinds 2008 komen de tekeningen van Fiep Westendorp tot leven op de televisie, dankzij de animatieserie De avonturen van Pim &Pom. In 2014 kwam hier de speelfilm Pim & Pom Het Grote Avontuur bij.

 

Meer weten over Fiep Westendorp?

 

 

 Pim & Pom de film

 

Geschikt voor alle leeftijden
Meer informatie